Dynaudio is een Deens bedrijf en is gespecialiseerd in luidspreker systemen. Ze fabriceren niet alleen materiaal voor zowel eindconsument als professionele studio’s, maar maken ook inbouw luidsprekers voor auto’s en zijn hofleverancier van Volkswagen hiervoor.In 2015 werden de XEO 3 en 5 afgelost door de 4 en 6. De 2 is nieuw in het gamma. In een aantal opeenvolgende reviews gaan we het volledige gamma onder de loep nemen. Vorige maand voelden we de 6 aan de tand, deze review behandelt de XEO 4 en is voor een deel gelijklopend met de XEO 6 bespreking.
Technologie
De volledige XEO serie bestaat uit de 2, 4 en 6 waarbij de eerste twee compacte systemen zijn en de 6 een vloerstaander is. Allen zijn beschikbaar in modern satijn zwart en wit. Centraal is er de HUB, een klein zwart doosje hetwelk zich draadloos verbindt met de speakers en waarop zowel digitale als analoge bronnen kunnen aangesloten worden. Het signaal blijft zo lang mogelijk in het digitale domein. Analoge bronnen worden gedigitaliseerd voor verzending naar de luidsprekers. Hier is er dus wel een extra stap. De 2 heeft daarnaast ook rechtstreekse aansluitingen en kan dus zonder HUB gebruikt worden.
Concreet betekent dit dat dit systeem niet alleen je speakers, maar ook je versterker en eventuele voorversterker vervangt en een hoop kabels, op stroomkabels na, overbodig maakt. Minder componenten is niet alleen belangrijk voor je portemonnee, maar heeft ook kwalitatieve voordelen, zeker als je bron digitaal is.
In elke speaker zitten digitale versterkers, 2 in het geval van de Xeo 4, 50W per stuk en één voor elke driver, zodat deze volledig onafhankelijk van elkaar hún frequentiedomein optimaal kunnen omzetten van digitaal naar geluidsgolf. Onderweg zitten dan nog enkele extra schakelingen die het geluid optimaliseren.
Opstellen
Omdat het XEO 4 systeem geen vloerstaander maar een compact model is, heb je naast de speakers zelf nog behoefte aan behoorlijke steunen. Voor alle duidelijkheid, deze zijn geen standaard onderdeel van de set en moeten dus afzonderlijk aangeschaft worden. Uiteraard is het ook mogelijk om de speakers op een kast of iets dergelijks te zetten, maar let er wel op dat ze toch voldoende ruimte krijgen om hun geluid in te ontwikkelen. De XEO 4 zijn van het type basreflex, waarbij een extra opening in de kast zorgt voor ondersteuning van de diepste tonen. Die opening bevindt zich bij deze Dynaudio’s aan de achterkant van de luidsprekerkasten. Het gevolg is wel dat als je de speakers té dicht tegen een achterwand zet, of ze te dicht omsluit, bijvoorbeeld met kastwanden rondom, ze vooral in het laag een heel ander geluid gaan produceren : te zacht als de poort helemaal dicht zit, of net veel te hard en “boomerig” als de poort artificieel verlengd wordt tegen een wand.
De HUB heeft één analoge ingang, wel met twee aansluitingen die in parallel werken : een 3,5 mm hoofdtelefoon connector, perfect om een smartphone of MP3 speler op aan te sluiten, en een cinch/tulp aansluiting; daarnaast is er ook een coaxiale digitale ingang, een optische connector en een mini-USB voor rechtstreekse koppeling aan een computer. De digitale inputs zijn uiteraard te verkiezen vermits hierdoor geen signaal extra moet omgevormd worden naar bits. Een extra, liefst optische ingang zou eigenlijk wel handig zijn, vermits typisch de TV optisch zal aangesloten zijn en veel apparaten wel een optische, maar geen coax uitgang meer hebben.
De HUB kan de speakers benaderen over 3 in te stellen frequenties, zodat er, in geval van storing, met Wifi kan het druk worden in de 2.4Ghz range, een alternatief beschikbaar is. Net als bij de test van de XEO 6 was dit allemaal geen probleem. De luidsprekers maakten direct contact met de HUB en na een eenvoudige keuze van de invoer via de, trouwens heel erg solide aanvoelende meegeleverde afstandsbediening, kon het luisteren beginnen. Bovenop elke luidspreker vind je nog zowel een aan/uit knop als volumeschakelaars, zodat je niet telkens op zoek moet naar de afstandsbediening, op zich een detail, maar erg handig in dagdagelijks gebruik.
De luidsprekers kunnen ook nog, via een knopje achteraan dat inwerkt op de DSP, geïnstrueerd worden om hun afstraalgedrag aan te passen aan plaatsing nabij een muur of in een hoek. Dit vind ik eerlijk gezegd een geweldig nuttig feature, vermits de integratie van luidsprekers in mijn asymmetrische leefruimte, net om die reden, dikwijls enigszins moeilijk verloopt. Bij de Dynaudio’s echter geen probleem. Hier bleek ook direct een verschil met de XEO 6 : bij deze laatste was het laag soms wat te enthousiast naar mijn persoonlijk gevoel en moest ik de speakers wat intomen. Bij de XEO 4 zorgt één enkele driver voor het volledige midden en laag en dat resulteert in een wat minder nadrukkelijk basfundament. Maar vergis je niet, voor zo’n klein kastje produceert de XEO 4 een verrassende hoeveelheid bastonen.
Gemak
Niet zelden leidt mijn hobby tot enige frustratie in het gezin. Ikzelf ben een verstokte technofiel en vind het prima om veel aan knopjes te draaien, materiaal rond te slepen, om de juiste afstandsbediening te zoeken tussen de tig andere of zelfs om mij, stel je voor, fysiek te moeten verplaatsen om een toestel zonder afstandsbediening te bedienen. Maar dat geldt helemaal niet voor iedereen in het gezin. Al mijn huisgenoten hebben zich min of meer aangepast aan steeds wisselende opstellingen en ik krijg dan ook regelmatig erg nuttige opmerkingen in goede of slechte zin over niet alleen geluidskwaliteit maar ook dagdagelijkse bruikbaarheid van componenten. Zo wordt niet alleen de welbekende WAF (wife acceptance factor) maar ook de Child AF en de Teenager AF impliciet bepaald.
Als ik ‘s morgens de trap afdaal en mijn 16-jarige dochter aantref die naar 1 of ander TV programma kijkt en er dus in geslaagd is om, zonder roepen of morren, een nieuwe multimedia omgeving te gebruiken en me er zelfs op wijst dat “het deze keer geen probleem was” , dan heeft de fabrikant ervan werkelijk iets goeds gedaan. In dit geval doet de Dynaudio HUB aan signaal detectie en zet zelf de XEO 4 op. Bij aanzetten van de TV wordt zo automatisch ook het geluid naar de Dyns gestuurd. Enkel het volume moet eventueel nog wat bijgeregeld worden en dat kan via de afstandsbediening of op de speaker zelf. En vermits de TV zelf via HDMI wordt aangeschakeld door de settopbox …
Luisteren
“Diana Krall”, met een wat weemoedig nostalgische versie van “California dreaming” op de CD “Wallflower”, neemt je mee naar exotischer oorden. Ik ben een verstokte fan en ze is vaste hap in mijn tegenwoordig virtueel stapeltje, netwerkspeler weet je wel, review CDs. De zinderende piano en stem combinatie vloeit moeiteloos uit de XEOs. Diana staat wat verder weg op het podium dan ik gewend ben, maar het geheel klópt. Wat verder luisteren, naar jazzy “Lady Linn” bijvoorbeeld, leert dat zelfs het weergeven van een akoestische bas niet buiten de kunde van deze speaker valt. Hier was de 6 net iets beter, maar ik verbaas me meer en meer over het laag van deze 4. De band wordt ook breed op het podium neergezet. Detaillering is voornamelijk functie van de tweeter. Hier is de XEO 4, net als zijn grotere broer trouwens, ietwat terughoudend. Dit mocht voor mij wat nadrukkelijker. Bij up tempo pop en rock ligt de nadruk meer op de totaliteit van het klankbeeld en daar scoren de XEOs volop.
De XEO 4 erven hun karakter en geluidsbeeld van de XEO 6, lees diens review er ook maar even op na, maar beperken de set tot een tweeweg systeem. Dat dat helemaal niet erg is, bewijzen ze direct. Het extreme laag is wat minder nadrukkelijk aanwezig, maar ruim voldoende om zelfs een behoorlijke leefruimte mee te vullen. Ik had op geen enkel moment de indruk dat ze te klein bemeten waren voor mijn normale audio consumptie gedrag, noch voor dat van mijn gezinsleden. En dat is gezien hun afmetingen en prijs toch wel heel opmerkelijk.
Conclusie
De XEO 4 systemen integreren heel makkelijk in een huiskamer. Een simpele stroomaansluiting volstaat voor plaatsing, de HUB is prettig klein en onopvallend, geen versterker meer nodig, een breed geplaatst prima geluidsbeeld met net voldoende detaillering, een gezien de afmetingen fenomenaal laag, zowel qua druk als kwaliteit, een klassevolle uitstraling. En ze luisteren ook heel prettig : je hebt spontaan de neiging om ze steeds wat luider te zetten.
Voor 2000 Euro, een set XEO 4 speakers en de noodzakelijke HUB, haal je bij die prijs een excellent systeem in huis. Kan je voor dat bedrag beter doen ? Ik zou niet weten hoe.
Richtprijzen :
XEO 4 : 1750 Euro per paar
Hub : 250 Euro
Dynaudio XEO 4
€2.000
8.8
Prestaties
9.0/10
Functionaliteit
8.5/10
Prijs/kwaliteit
9.0/10
Bouwkwaliteit
9.0/10
Design
8.5/10
Pros
- weg met tussenliggende systemen, alleen nog de essentie van bron en weergevers
- erg sterke soundstage
- een voor de grootte van de kasten uitzonderlijk goede laagweergave
Cons
- er mocht een extra optische ingang zijn op de Hub
- vooral bij stil luisteren nogal grote stappen in volume regeling